czwartek, 14 stycznia 2016

Jaki ser wybrać?


kobietawielepiej.pl
Na rynku mamy obecnie zatrzęsienie serków i serów wszelakich. Warto czytać etykiety i sprawdzać, jakiego pochodzenia podpuszczka jest używana do ich produkcji - zwierzęca czy mikrobiologiczna.
Sery wegańskie zawsze są wolne od podpuszczki zwierzęcej a jak sprawa ma się do "typowych" sklepowych produktów?

Na forum portalu wegetarianie.pl znalazłam stary już wpis aczkolwiek zawiera konkretne informacje od producentów, więc myślę, że jest warty wspomnienia.

Popularne na rynku formy Hochland, Mlekpol oraz Mlekovita odpowiedziały na zapytanie o pochodzenie podpuszczki używanej w produkcji serów.

Hochland:
Tak więc sery żółte produkowane przez naszą firmę wytwarzane są przy użyciu podpuszczki mikrobiologicznej.
Sery topione wytwarzane są na bazie serów żółtych wyprodukowywanych przy użyciu głównie podpuszczki mikrobiologicznej.
Jedynie w produkcji serów Valbon korzystamy "jeszcze" z podpuszczki naturalnej- zwierzęcej. Mogę jednak podzielić się już z Panią informacją, iż planujemy wśród pleśniowych w najbliższym czasie zmianę podpuszczki na mikrobiologiczną - wegetariańską. Zatem pierwsze produkty Valbon w wersji wegetariańskiej pojawią się na sklepowych półkach już z początkiem grudnia, co oznacza, że od 2008 wszytske sery typu pleśniowego będą w wersji wegetariańskiej.
Mlekpol:
Do produkcji sera dojrzewającego, używamy płynnego preparatu z podpuszczki mikrobiologicznej.
Mlekovita:
Enzym hymozyna baza preparatu podpuszczki jest produkowana w oparciu o metodę mikrobiologiczną.
 źródło: http://www.wegetarianie.pl/XForum-viewthread-fid-6-tid-3034-orderdate-ASC.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz